FASE 5. DISSENY I SELECCIÓ D'ESTRATÈGIES
- Yolanda Quintana
- 8 oct 2020
- 4 Min. de lectura
Actualizado: 17 nov 2020
ELABORAR EL DISSENY DEL PROJECTE DETERMINAT I DESCRIVINT LES PRINCIPALS ESTRATÈGIES
La metodologia pedagògica que utilitzarem en les activitats seran realitzades a través de les tecnologies de la informació i la comunicació, mitjançant la ludificació, que és la capacitat que ha de tenir el/la pedagog/a per transmetre coneixements o competències a través d'experiències educatives, que recrea el mateix alumne, amb el joc capacitant a l'alumnat en l'aprenentatge transversal. Aquesta metodologia ens ajuda a fer ús de les diferents estratègies pedagògiques com les TAC.
En el nostre projecte ens hem basat en diferents metodologies pedagògiques, com ara l'aprenentatge cooperatiu on tots els usuaris treballen de manera conjunta, per tal de fomentar la col·laboració i cooperació entre els usuaris i potenciar el seu procés d'aprenentatge.
Una altra metodologia és la revisió comunitària, les tasques escrites, orals és important que es treballin en parelles o en grups, per fomentar l'aprenentatge des de diferents nivells d'aprenentatge, per tal de fomentar la cohesió del grup i la millora de relació i socialització entre ells.
Per últim utilitzarem la metodologia basada resolució de preguntes, enfocada en aprendre mitjançant espais tecnològics virtuals, resolent preguntes.
Com podem veure, tot el procés d'aprenentatge és completament conscient i autoavaluable per part dels usuaris i els voluntaris donaran suport al procés d’aprenentatge.
Les estratègies pedagògiques que utilitzem en el nostre projecte és principalment recursos virtuals de caràcter individual, encara que els voluntaris poden fer-los servir de forma grupal. Aquestes eines donen suport a l’aprenentatge significatiu de l’alumnat mitjançant materials tecnològics didàctics com Genially, Kahoot, i els altres descrits a la fase 4. Per tant, desenvoluparem aquestes eines a través d'activitats en forma d’examen tipus test, treballs pràctics amb l’ordinador i presentacions.
Totes aquestes activitats estan pensades per fomentar la inclusió global dels participants adaptant-se a les necessitats educatives i socials d'aquests, a més de ser les més adequades per aprendre els continguts didàctics de l’examen DELE A2.
REFLEXIÓ SOBRE EL DISSENY I SELECCIÓ D'ESTRATÈGIES
En aquesta fase, primerament entre totes les membres del grup, vam realitzar una pluja d'idees sobre quines activitats realitzar. Buscàvem activitats innovadores i dinàmiques per poder portar-les a terme i dissenyar-les.
Un cop fet la pluja d'idees conjuntament vam fer el procés de selecció d'activitats que més ens van agradar i creiem que es podien adaptar a les necessitats educatives dels usuaris d'aquest projecte.
Totes les activitats tenen una basant pedagògica per poder aconseguir el coneixement de la llengua espanyola de manera motivadora i innovadora a través de la tecnologia.
Les activitats escollides les vam pensar entre totes com les hauríem de portar a terme amb els recursos tecnològics, quines aplicacions utilitzaríem i quins recursos eren els que sabíem treballar per tal de poder dissenyar-les i quins eren els més adequats als usuaris.
Per tant, vam fer una cerca d'aplicacions i recursos tecnològics, per poder enfocar les activitats que prèviament havíem pensat i vam valorar si les podríem dissenyar o no. Moltes aplicacions van ser noves per a nosaltres, ja que no les havíem utilitzat mai per crear activitats o recursos tecnològics. Entre tot el grup de treball vam estudiar quin era el funcionament de cada una d'aquestes aplicacions i quines s'adaptaven millor a les nostres activitats.
Al principi vam tenir una mica de confusió, ja que eren recursos nous i no els coneixíem a la perfecció el seu funcionament, però quan ja vam entendre bé com es creava les activitats vam començar avançar amb èxit.
El nostre equip de treball el que volíem aconseguir era poder crear activitats amb recursos tecnològics fàcils d'avaluar, ja que, les persones voluntàries que han de fer-ho poguessin realitzar sense cap mena d'inconvenient i poder facilitar les correccions. Per tant, sempre hem tingut present tots els factors que estaven involucrats en aquest projecte, és a dir, voluntaris, usuaris, recursos disponibles i necessitats d'aprenentatge, intentat que tots aquests punts estiguessin coberts i poguéssim arribar a satisfer el màxim de necessitats educatives possibles, sempre facilitant les eines i recursos per poder-ho portar a terme.
Per concloure, vam trobar una part molt important la de posar en comú les nostres idees i coneixements de com portar-ho a la pràctica, ja que cadascuna de nosaltres aportava una idea diferent i gràcies a aquesta diversitat de pensaments hem pogut elaborar les activitats d'aquest projecte amb gran èxit.
També, estem contentes de descobrir noves eines i recursos tecnològics per treballar, ja que al principi ens va costar una mica entendre el funcionament, després vam poder crear les activitats sense problema i ens han quedat unes activitats que compleixen els nostres objectius.
Aquest procés ens ha ajudat a poder visualitzar com executaríem i enfocaríem el projecte de manera més clara i precisa. Sempre pensant amb els usuaris als quals anaven destinats i a les persones involucrades, en aquest cas els voluntaris del projecte. També ens ha ajudat a poder veure les necessitats d'aprenentatge que hi ha i com podem resoldre-les, agafant més seguretat amb els recursos tecnològics i ampliant els coneixements sobre totes aquestes eines i aplicacions que hem treballat per poder elaborar les activitats.
En general, estem molt contentes els resultats obtinguts, creiem que hem creat molt bones activitats perquè puguin adquirir coneixements nou lingüístics de manera senzilla i innovadora, ens sentim amb molta més seguretat amb els recursos tecnològics i amb nous continguts d'aprenentatge apressos.
PROPOSTA D'ACTIVITATS
En el següent PDF adjunt trobareu la nostra proposta d'activitats en format taula:
A continuació trobareu una imatge on es pot veure la seqüència relacionada amb les activitats:

Comments