1. DETALLEU I JUSTIFIQUEU ELS PRINCIPIS QUE GUIEN L'AVALUACIÓ: CONTINUA, GLOBAL I INTEGRADORA
L'avaluació que ha dissenyat Pedagogues 4.0 per regular el procés d'ensenyament-aprenentatge en l'adquisició de la competència de la llengua castellana es basa en els tres principis fonamentals: ha de ser contínua i global, integradora i globalitzada.
En el primer principi, englobem metòdicament els continguts i competències de forma endreçada i visual pel seu assoliment.
En el segon principi, només s'avalua el resultat si no tot el desenvolupament de cada competència del castellà (en el nostre cas), a més de ser conscients que l’avaluació ha de respectar el ritme d’aprenentatge de cada alumne.
I en l'últim principi, tot i avaluar cada activitat individualment, cada una d'elles es complementa amb el desenvolupament de les altres.
Pedagogues 4.0 ens comprometem amb aquests principis i a portar-los a terme
2. ESTABLIU QUIN TIPUS D'AVALUACIÓ TRIEU: INICIAL, SUMATIVA I FORMATIVA
Considerem que l’avaluació es considera un procés continu, sistemàtic i multidimensional que ens permet la recollida d’informació més rellevant, vàlida i fiable la qual ens permetrà prendre decisions sobre el valor o èxit del projecte i/o la proposta per tal de poder millorar el seu funcionament. Partint d’això, volem proposar i destacar el següent:
Pel que fa a l’avaluació inicial, considerem que l’activitat que més s’adequa a aquest tipus d’avaluació seria “l’activitat 1- comprensión lectora”, ja que és un tipus d’activitat principal que es pot considerar introductòria, on un cop els alumnes realitzin l’activitat es podrà observar una mica més exactes quines són realment les necessitats formatives de l’alumnat, per posteriorment anar creant la resta d’activitats adequant els recursos per satisfer la necessitat.
A més a més, també aquest tipus d’avaluació en aquesta activitat, ens ajudarà a poder conèixer els tipus d’aprenentatge i coneixements que l’alumnat disposa i així poder crear més activitats en funció del que saben i no saben.
Per acabar amb aquesta avaluació, creiem essencial que s’avaluï la pràctica de l’activitat quan es realitzada de manera individual com col·lectiva, els recursos i es tinguin en compte les expectatives que es tenien sobre els resultats.
Per una altra banda, l’avaluació formativa, l’activitat que més s’adequa és “infografia por la igualdad” d’expressió i interacció oral, ja que és un tipus d’activitat que amb aquesta avaluació no podem avaluar de manera quantitativa sinó que els resultats que obtenim són qualitatius. D’aquesta manera, l’avaluació formativa ens informarà sobre el desenvolupament de les necessitats, així com a orientar les activitats a través dels objectius.
A més, també sabrem si s’ha d’ampliar o concretar els recursos, definir el pla de treball o la reorientació del treball i sabrem si l’alumnat ha millorat la situació inicial.
I per últim, l’avaluació sumativa, s’adequaria l’activitat “¿qué dice el texto?” de comprensió lectora ja que aquest tipus d’avaluació acostuma a ser quantitativa i consistent i en aquesta activitat s’avaluaria si realment l’alumnat ho enten o no, és a dir, si aconsegueix el resultat esperat.
A més, a partir d’això, es verificaria amb aquest tipus d’avaluació la consecució dels objectius tant els previstos per a l’activitat com els no previstos tant de l’activitat com els dels participants. També valorarem l’impacte del procés així com el valor d’aquest per satisfer les necessitats detectades en l’inici del projecte.
Per acabar, ens agradaria esmentar, que amb aquesta avaluació també s’avaluaria gràcies a aquesta activitat la reacció dels participants, el grau de satisfacció, la transferència dels aprenentatges dels participants així com l’impacte en la millora dels aprenentatges dels alumnes.
3. DETALLAR ELS CRITERIS D'AVALUACIÓ
Els criteris d’avaluació que utilitzem per avaluar les competències, ens son d’ajuda per descobrir si els alumnes han assolit les habilitats adquirides i desenvolupen els nous hàbits, així com per aconseguir d’una forma integral els objectius proposats.Aquests criteris els hem organitzat per cada àrea: comprensió lectora, comprensió auditiva i expressió i interacció oral, i ens serveixen per dissenyar els instruments i activitats d'avaluació. Els criteris d’avaluació ens serviran com elements que acompanyaran al professional que porti a terme l’activitat i als alumnes durant tot el període, per tant, han d’anar de la mà de tota l’avaluació.
Els següents criteris d’avaluació que proposem van en consonància amb els ítems de la graella d'avaluació que es pot observar en les fitxes d’activitats.
Adjuntem PDF per tal que pogueu veure els criteris proposats:
4. DESCRIPCIÓ DE LES ACTIVITATS D'AVALUACIÓ
Per avaluar les activitats del nostre projecte hem utilitzat la graella d'observació per aconseguir informació de l'entorn on estem intervenint. Aquesta avaluació és específica i sistemàtica on prèviament hem detectat necessitats educatives. Per tant, ens ajuda a conèixer quina és la situació i les necessitats educatives que ens trobem i quins són els objectius assolir, amb la finalitat de cobrir totes aquelles necessitats educatives que es plantegen. El principal propòsit de l’avaluació per observació és poder obtenir informació que ens pugui servir per entendre les conductes dels alumnes i poder avaluar-les, i ens permetrà cobrir les necessitats que li puguin sorgir als alumnes durant el procés d’aprenentatge.
La graella d'observació és un instrument d’avaluació que ens ajuda a saber quins són els continguts assolits i poder veure si s'han assolit els objectius esperats o s'hi ha algun contingut no assolit que s'hauria de treballar. Aquest recurs avalua diferents continguts de cada activitat per tal de poder fer una valoració final sobre si s'ha assolit la prova o no. Els resultats individual o grupals de la garella ens donen permís per fer modificacions a les activitats i/o crear de noves per adaptar-se a les necessitats de l’alumnat.
Les nostres graelles d'observació han sigut adaptades a cada activitat amb la finalitat de poder obtenir el procés més gran d'aprenentatge i gran part dels alumnes assoleixin els continguts de cada activitat. En cada fitxa de les activitats al final es pot trobar cinc preguntes relacionades amb el contingut, objectius i competències de l'activitat en qüestió, on cada pregunta s'avalua en un interval de molt, suficient o poc.
En conclusió, els beneficis de fer una graella d'observació, per una part ens ajuda a avaluar les competències de l'activitat, valorar quin és el nivell de cada alumne, veure si hi ha quelcom trastorns d'aprenentatge, entre altres. I per l’altra part, a l’equip ens ajuda a reflexionar sobre com estem enfocant l'activitat i quines situacions de dificultat hi ha en el grup d'aprenentatge per desenvolupar metodologies adequades al procés d'aprenentatge relacionat amb les competències, crear i implementar eines.
Per tant, l’avaluació i seguiment per observació és una gran eina que ens permetrà per un seguiment profund de les conductes individuals i col·lectives dels usuaris, davant de les diferents activitats d’aprenentatge proposades, i per tant, veure de forma clara el progrés del desenvolupament dels alumnes.
5. DISSENYAR ELS INSTRUMENTS D'AVALUACIÓ
Els nostres instruments d’avaluació són:
Els resultats de les proves: les deu activitats seran avaluades de forma virtual o mitjançant els voluntaris de la Fundació Blanquera.
Graella d’avaluació: cada fitxa d'activitats disposa d’una graella d’avaluació amb cinc ítems observables per part del voluntari.
Avaluació formadora: consisteix en una fitxa a emplenar per part de l’alumnat per conèixer la satisfacció i percepció de les activitats i el seu desenvolupament d’aquests.
A continuació us volem mostrar el model d'avaluació formativa:
6. SEQÜÈNCIACIÓ
7. REFLEXIÓ
En la penúltima fase del projecte Aprenem Dissenyat hem ideat i desenvolupades eines per avaluar les activitats i adquirir les competències desitjades per l'alumnat. Abans d'explicar el procés d'aquesta fase s'ha d'anomenar que els recursos dels nostres destinataris són limitats i els professionals resposanbles d’avaluar i veure si s’han assolit els criteris d’avaluació són voluntaris.
L'avaluació del projecte ha seguit els tres principis fonamentals: globalitzada, integradora, contínua i global. En altres paraules, tot i tenir una avaluació de cada activitat totes elles retroalimenten per adquirir i anar evolucionant per recollir tots els continguts i competències deixant espai perquè cada alumne desenvolupi el seu ritme d'aprenentatge.
A més d’incloure i aplicar una proposta d’avaluació per les activitats que hem dissenyat per la Fundació Blanquerna, hem sintetitzat quins serien els criteris avaluadors més adequats per poder avaluar de forma global i integradora totes les activitats, la qual cosa ens permet veure en profunditat i detall el correcte desenvolupament d’aquestes, així com veure quines són les possibles opcions de millora.
Cal destacar, que els criteris van en concordança als ítems avaluadors així com als objectius que com a grup ens plantegem i volem aconseguir amb la proposta d’activitats.
Gràcies a la graella d'observació hem pogut obtenir informació de la situació en la qual es troben els nostres usuaris, és a dir, quin era el nivell lingüístic, si existien algun tipus de trastorn d'aprenentatge, entre altres. D'aquesta manera hem pogut intervenir amb més exactitud, sempre adaptant-nos a les necessitats de cada alumne.
Per tant, amb aquesta avaluació específica i sistemàtica ens ha ajudat a poder situar-nos des de quina base partíem i poder desenvolupar les activitats amb facilitat per resoldre totes aquelles mancances educatives inicials.
Aquest recurs d'avaluació i seguiment ens serà útil a nivell personal i grupal, per observar com està evolucionant el procés d'aprenentatge dels alumnes.
També, hem ressaltat els tres tipus d’avaluacions, la inicial, la formativa i la sumativa en només tres de les nostres activitats dissenyades. D’aquesta manera, si utilitzem aquest tipus d’avaluació en determinades activitats ens ajudarà a poder detectar les necessitats així com possibles resultats amb més profunditat per tal de poder fer adaptacions en les activitats del projecte.
Per últim, creiem que és essencial i ens ajudarà al desenvolupament del projecte poder al principi dur a terme una avaluació inicial on podem detectar necessitats, una formativa per tal de veure què i com estan aprenent i una sumativa per tal de veure els resultats esperats i poder realitzar una proposta de millora per a futurs projectes.
8. FONTS CONSULTADES
- Arias, E., Pérez, M. P., Cabré, V., Castillo, J. A., Echevarría, R., Gómez, A. M., ... & Rusiñol, J. (2011). Plantilla d’Observació i Avaluació de Competències (POAC): millora de la qualitat docent en l’avaluació psicològica. Aloma: revista de psicologia, ciències de l'educació i de l'esport Blanquerna, 189-206. Extret de: https://www.raco.cat/index.php/Aloma/article/view/248389
- Fuertes Camacho, M. T. (2011). La observación de las prácticas educativas como elemento de evaluación y de mejora de la calidad en la formación inicial y continua del profesorado. Revista de docencia universitaria. Extret de: http://repositori.uic.es/handle/20.500.12328/1297
Comments